Nedgrävda elkablar är idag standard i lokalnätet eftersom de är skyddade mot yttre påverkan såsom sabotage och väderpåverkan. Att gräva ned kablar tryggar elförsörjningen, men när ett kabelfel under mark väl inträffar kan det vara svårt att hitta felet och åtgärderna blir både omfattande och kostsamma. Kontinuerlig kabeldiagnostik är lösningen – och med Vattenfalls Services kabelbussar görs översyn av kabelnätverken i hela Sverige.
Tillsammans med Fredrik Lundström ansvarar Erik Linde för Vattenfall Services två kabelbussar som erbjuder kabeldiagnostik i hela Sverige. Bussarna har kraftfull utrustning för kabelfelsökning och tillhörande applikationer för att kunna hitta mycket svåra kabelfel och dess exakta placering.
Hållbart med tester innan driftsättning
För att upptäcka eventuella svagheter på nyförlagda kabelnät innan driftsättning, genomförs bland annat VLF-prover. Det är en slags hållfasthetskontroll som identifierar dåligt utförda skarvar, fabrikationsfel eller andra svagheter som kan öka risken för kabelhaverier.
– Vi utför även mantelprov innan driftsättning, vilket numera är krav enligt svensk standard. Genom testet kontrollerar vi att kabelns yttermantel skyddar mot att vatten, fukt eller smuts tränger in i kabeln, förklarar Erik Linde, som ansvarar för södra Sverige.
Efter ett genomfört mantelprov ges möjlighet att laga eventuella fel. Det är en av de bästa proaktiva åtgärder man kan göra för att skapa en bättre anläggning med färre avbrott och förlänga livslängden på kabelnätet. En annan metod för att förhindra kabelhaverier är så kallad PD-mätning, vilket går ut på att lokalisera partiella urladdningar i skarvar och avslut på nyförlagda kablar.
– En kabel som inte är 100 procent tät, leder förr eller senare till haveri, vilket i sin tur orsakar kostsamma reparationer och driftavbrott. Tack vare denna kontroll kan vi göra exakta tester och utifrån vår analys får våra uppdragsgivare åtgärdsförslag innan de nya kablarna driftsätts, förklarar Erik Linde.
Kabelbussen
Avancerad utrustning för kontroll av äldre kablar
När det gäller befintliga äldre kabelnät finns risk att isolationen drabbas av så kallade vattenträd. Det är små, fina sprickor som gör att vatten långsamt kan tränga in genom. Många av Sveriges elkablar grävdes ned på 1970-och 80-talet och att kontinuerligt kontrollera status på dessa är en viktig del inför nätbolagens investeringsbeslut: Att byta gamla kablar för tidigt innebär en onödig kostnad, och att avvakta för länge medför risk för stora driftstörningar. Här erbjuder därför Vattenfall Services TD-mätning, tangens delta, som bland annat kontrollerar förlustfaktorn i hela längden av kabelns isolation samt konstruktionsspänningar.
– Genom denna mätning kan vi se hur pass åldrad kabeln är, och om det finns vattenträd. Utifrån vår analys ger vi kabeln en status, där grönt är OK medan gult indikerar att det börjar hända saker i kabeln, vilket då följs upp efter några år. Röd status indikerar att läget är mer akut och att det är hög tid att börja planera för ett kabelbyte. Dessa upprepade kontroller gör det dessutom möjligt att utläsa trender och förutse eventuella problem, säger Fredrik Lundström, som ansvarar för Kabelbussen i norra Sverige.Majoriteten av uppdrag genomförs i förebyggande syfte i planering tillsammans med nätägarna, men kabelbussen rycker även ut akut är det behövs.