Längs Luleälven finns flera vattenkraftverk som står för en stor del av Sveriges förnybara energi. Här har Vattenfall Services ett viktigt uppdrag att säkerställa att växtlighet som riskerar att skada anläggningarna hålls under kontroll, samtidigt som den biologiska mångfalden värnas.
Idag tillgodoses nästan hälften av Sveriges totala elbehov med vattenkraft. Luleälven, som är en av Sveriges största älvar, spelar en central roll i svensk förnybar energiproduktion. Längs den 460 kilometer långa älven finns 15 vattenkraftverk, som tillsammans producerar omkring 11–13 procent av Sveriges totala elproduktion.
Skoglig hänsyn för ökad biologisk mångfald
För att skapa en bra balans mellan att trygga energiproduktionen och värna om den biologiska mångfalden bedriver Vattenfall Services ett omfattande skogligt underhållsarbete runt dammar, ställverk, magasin och andra anläggningar. Arbetet utförs i nära samarbete med Vattenfall Vattenkraft, som ansvarar för vattenkraftsstationerna. Genom röjning hindras rötterna från att skada dammarnas konstruktion. När växtligheten hålls nere blir det också lättare att upptäcka eventuella slukhål och att inspektera dammarna i förebyggande syfte.
– Vattenkraften är viktig för Sverige, det är en av våra mest pålitliga källor för förnybar el. Vårt arbete handlar om att säkerställa en trygg drift genom att minimera riskerna för skador, störningar och avbrott, samtidigt som vi tar hänsyn till växt- och djurliv, berättar Nicklas Christoffersson, markförhandlare på Vattenfall Services affärsområde Skog and mark, avdelning Norr.Arbetet pågår under barmarksperioden och varje station tar från ett par dagar upp till några veckor beroende på läget. I de fjällnära stationerna är vegetationen naturligt gles och behovet för gallring mindre, medan arbetet är mer omfattande ned mot kusten.
– Varje år röjer vi inne i ställverken och vartannat år görs en totalröjning av ytorna runt omkring. Efter röjningen tar vi tillvara på avfallet på bästa sätt. Exempelvis skänker vi ris till värmeverk, och sparar lämpliga stammar som kan bli plogpinnar under snösäsongen, säger Nicklas Christoffersson
Initiativ för ett rikare ekosystem
Tidigare har all vegetation i närhet till dammarna tagits bort, men för att främja den biologiska mångfalden runt vattenkraftverken har ett test med mer generös vegetation nyligen gjorts vid Porsi kraftstation. Miljön runt kraftverket, som togs i drift i början av 1960-talet, är unik på många sätt. Här finns ungefär 20 sorters fridlysta vilda blommor, värdefulla fågelområden och urskog.
– Förra säsongen gjorde vi en mer återhållsam gallring där vissa ytor lämnades med naturlig växtlighet för att stärka ekosystemet. Det främjar bland annat pollinatörer, markfauna och fåglar. Vi startade med ett område på cirka 10 000 kvadratmeter och i år kommer vi fortsätta denna satsning längs hela kraftstationens utloppskanal, förklarar Nicklas Christoffersson.
Här frodas fiskar, fåglar och fjärilar
En annan verksamhet som har fått mycket uppmärksamhet är Vattenfalls fiskodling i Heden, strax nedströms från Vittjärvs kraftstation. Som en kompensation för utbyggnaden av vattenkraftens negativa påverkan på laxen och havsöringen föder man här upp fisk, som sedan släpps ut. Varje år släpps 550 000 laxar och 100 000 havsöringar ut i Luleälven för vandring till havet. Verksamheten tilldelades Bodens kommuns miljöstipendium 2022 för arbetet med att förbättra processerna i fiskodling, vilket resulterat i positiva mätbara effekter på närmiljön.
Henrik Viklands, som är programansvarig för biologisk mångfald på Vattenfall Vattenkraft, berättar:
– Utöver fiskodlingen, gör vi småskaliga skötselåtgärder för att gynna insekts- och djurlivet. Bland annat har vi anlagt hagar där får betar för att motverka igenväxning på dammar. Även blomsterängar har uppförts och i samarbete med en lokal biodlare har bikupor satts upp.
I ett närliggande skogsparti med mycket gran, har Christoffer och hans kollegor på Vattenfall Services gallrat för att fler lövträd ska kunna växa, vilket gynnar både fågellivet och insekter. Ett 40-tal fågelholkar har installerats, och under vintern genomförs fågelmatning.
– Vattenfall Services har en gedigen kunskap inom skoglig skötsel som verkligen kommer till nytta i arbetet med skötsel av marken kring våra vattenkraftverk. Deras stöd bidrar till att vi kan ta väl avvägda beslut som främjar den biologiska mångfalden. Det känns tryggt att ha dem som samarbetspartner i det här långsiktiga arbetet, avslutar Henrik Viklands.