Svavelhexafluorid (SF6) används inom elindustrin som en isolerings- och brytargas i olika typer av utrustning. På grund av gasens höga miljöpåverkan krävs specialistkunskap och certifiering för att minska risken för utsläpp – något som Vattenfall Services erbjuder.
SF6-gas har använts i elektrisk utrustning, exempelvis strömbrytare, ställverk och mätapparater, sedan 1960-talet. Den är en mycket effektiv isolator som bland annat förebygger kortslutningar och ljusbågar. Nackdelen är att den är extremt miljöskadlig – ett kilogram SF6-gas motsvarar mer än 22 ton koldioxid i klimatpåverkan. För att få arbeta med utrustning som innehåller denna gas ställs därför specifika krav på de tekniker som hanterar den. Kraven omfattar både lagstiftning, säkerhet och teknisk kompetens.
– SF6-gasen kommer så småningom att fasas ut, men idag finns den i väldigt många apparater och det kommer ta många år innan dessa har bytts ut. Vi säkerställer därför att vi kan erbjuda trygga tjänster för att hantera utrustning med SF6-gas, säger Sofia Rockmyr, avdelningschef med ansvar för stationsunderhåll i Göteborg.
Specialistkompetens krävs
Vattenfall Services har en specialiserad nationell teknikgrupp som arbetar tillsammans med certifierade lokala stationstekniker. Kristoffer Neandhers, som ingår i den nationella teknikgruppen, berättar:
– Det finns en stor efterfrågan på våra tjänster och det kommer att öka. Vi arbetar därför aktivt med generationsväxling och kompetensbreddning för att öka antalet tekniker som kan arbeta med SF6.Kompetenskraven som ställs är höga. Förutom ESA-utbildning ställs krav på SF6-certifiering och gedigen praktisk erfarenhet av högspänningsanläggningar för att få arbeta med SF6-gas.
– Vi har dessutom tagit fram en skräddarsydd utbildning för alla projektledare. Det är viktigt redan i ett inledande skede av ett uppdrag gällande SF6-gas, att lyfta frågan, föra en dialog med våra kunder och utifrån vår kunskap erbjuda olika lösningar, säger Sofia Rockmyr.Minskar risken för läckage
Uppdragen kan variera stort, från funktions- och läckagekontroller, läckagesökning, tätning och reparation till påfyllnad, tömning och rening av gasen.
– Vid service och underhåll arbetar vi proaktivt för att förhindra utsläpp av gasen. I vissa fall är det möjligt att täta på plats, men oftast måste utrustningen monteras ned och tas till verkstad, säger Kristoffer Neandhers.En av utmaningarna är att SF6-gasen är både färglös och luktfri vilket gör att ett läckage är svårt att upptäcka. För att snabbt kunna vidta åtgärder, finns exempelvis tryckvakter i strömbrytare som varnar vid läckage. Digitala system som mäter trycket i realtid börjar också bli mer vanligt. Om ett läckage upptäcks, behövs en handlingsplan för att åtgärda läckaget så snabbt som möjligt.
– Vid åtgärder måste utrustningen ofta stängas av. Tack vare regelbundna kontroller kan vi planera in dessa åtgärder i god tid. Det ger besparingar för kunden som slipper oplanerade avbrott, förklarar Kristoffer Neandhers.
Kristoffer Neandhers
Högt ställda säkerhetskrav
En säker arbetsprocess är A och O eftersom utrustningen består av stora, tunga komponenter som ofta behöver monteras ned och lastas på lastbil. Arbetet är både tids- och resurskrävande eftersom det innehåller många moment, exempelvis frånkoppling, säkerställande, nedmontering, hantering av gastuber och gastömning samt transport.
Att hantera gasen i ren form är inte farligt för människor, men eftersom SF6 är en kvävgas så finns kvävningsrisk om man går in i ett utrymme där ett överslag skett. Då kan dessutom spaltprodukter bildas med frätande egenskaper.
– Vid ett överslag måste utrymmet saneras innan det får beträdas. Då ställer vi särskilda krav på personlig skyddsutrustning såsom engångsoveraller, handskar, skoskydd, andningsskydd och skyddsglasögon, berättar Sofia Rockmyr.
Tuffare lagkrav kommer
Vattenfall Services har egna verkstäder där reparationer av utrustningen kan göras. Eftersom SF6-gasen är oerhört lättflyktig är verkstäderna nästintill utformade som laboratorier.
– Vi demonterar utrustningen, byter ut packningar och andra komponenter och monterar ihop den igen. Skulle ett litet hårstrå hamna emellan så läcker gasen ut. Allt måste vara extremt rent för att undvika framtida läckage, förklarar Kristoffer Neandhers.Redan 2024 kom tuffare lagkrav gällande SF6-gasen, och med start 2026 kommer stegvisa förbud för driftsättning av elektriska brytare som är beroende av SF6. Just nu, för att minska behovet av att tillverka ny SF6-gas, finns EU-krav på att regenerera gasen, det vill säga rena den.
– Vi erbjuder ett eget koncept för rening av SF6-gasen. Vi samlar ihop kontaminerad gas med hjälp av specialutrustning för att förhindra utsläpp. Gasen renas genom filtrering och kan sedan användas igen för påfyllnad. Att hitta mer miljövänliga alternativ som kan erbjuda liknande egenskaper som SF6-gasen är en utmaning, men det pågår intensiv forskning för att lösa detta, avslutar Kristoffer Neandhers.