Studera och jobba samtidigt – hos Vattenfall Services erbjuds möjligheterna

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Studera och jobba samtidigt – hos Vattenfall Services erbjuds möjligheterna</span>

Foto: Anna-Lena Lindskog, Umeå universitet. Bildtext: Under Co-op-dagen på Umeå Universitet träffade Vattenfall Services och andra energibolag många intresserade energiingenjörsstudenter.

Vattenfall Services har i flera år samarbetat med Högskolan Väst för studenter inom elkraftsingenjörsprogrammet. Nu utökas satsningen med ytterligare ett samarbete, denna gång med Umeå universitet inom energiteknikprogrammet. Det handlar om Co-op, Cooperative Education, där studenter varvar studier med betalt arbete inom sin bransch. Upplägget ger både värdefull arbetslivserfarenhet för studenter och möjlighet för företag att rekrytera framtidens medarbetare.

För Vattenfall Services är Co-op-samarbetena en viktig del i att säkerställa den framtida kompetensförsörjningen inom områden såsom eldistribution, vindkraft och elkraftskonstruktion.

– Elnätet byggs ut och moderniseras, vilket skapar en stor efterfrågan på rätt kompetens. Hos oss finns stora utvecklingsmöjligheter för ingenjörer av olika slag. Vi ser också ett växande behov av bland annat konstruktions- och kontrollspecialister, förklarar Malin Malmsten, HR-specialist på Vattenfall Services.

Co-op innebär att studenterna under sin studietid har tre arbetsperioder på ett företag. Under dessa perioder är studenten anställd med lön och arbetar med uppgifter kopplade till sin utbildning. Den sista perioden består av examensarbetet.

– För mig var det en perfekt väg in i branschen. Jag hade ingen tidigare erfarenhet, men genom arbetsperioderna på Vattenfall Services fick jag insikt i arbetet. Efter min examen väntade ett jobberbjudande och jag började jobba här direkt, berättar Andreas Johansson, nyexaminerad elektroingenjör från Högskolan Väst.


Men Co-op innebär inte bara en chans att få in en fot i arbetslivet, utan också en möjlighet att koppla teori till praktik.

– Att kombinera jobb och studier gör att man ser utbildningen på ett annat sätt. Det är en sak att läsa om något, men att sedan få använda kunskaperna i praktiken ger en helt ny förståelse, menar Andreas Johansson.

 

En framgångsrik rekryteringsväg

Satsningen har blivit en framgångsrik rekryteringsväg för Vattenfall Services. Genom Co-op får studenterna arbetslivserfarenhet redan innan examen, något som gör dem väl förberedda för arbetet och extra attraktiva på arbetsmarknaden.

– Det är verkligen huggsexa på dessa elever. Den kompetens vi efterfrågar är sällsynt, och Co-op är ett bra sätt att rekrytera, berättar Richard Bagge, avdelningschef på Vattenfall, som nyligen anställt två ingenjörer genom Co-op.

Även från akademins håll är programmet uppskattat.

– Tack vare Co-op får våra studenter en arbetslivsanknytning tidigt i sin utbildning. Det skapar också ett lugn inför examensarbetet eftersom studenten då redan har ett i samarbete med ett företag, som de dessutom känner väl. De studenter som har förmånen att få en plats på programmet får ofta ett erbjudande om anställning direkt efter examen, berättar Sanna Bränström, projektsamordnare för utbildningar vid Umeå Universitet. 

För att ge studenterna stöd och en säker introduktion till arbetslivet tillhandahåller Vattenfall Services dedikerade handledare. Richard Bagge är en av dem.

– Handledarskapet är en viktig del av Co-op. Vi ser till att varje student har en mentor som guidar dem genom arbetsuppgifterna, både ur ett säkerhetsperspektiv och för att maximera lärandet, berättar han.

 

Andra företagsanpassade utbildningar

Utöver Co-op erbjuder Vattenfall Services andra företagsanpassade utbildningar. Ett sådant exempel är Teknikakademin, som även det är ett samarbete med Högskolan Väst. Tillsammans har man skapat en unik utbildning för personer som vill arbeta som konstruktör eller kontrollanläggningsingenjör inom kraftstationsprojekt. Utbildningen startar för första gången till hösten.

– Det är en form av traineeprogram där teoretiska föreläsningar på Högskolan Väst varvas med praktiskt arbete hos oss på Vattenfall Services. Utbildningen ger 21 högskolepoäng och man får betalt under utbildningstiden som är sju månader lång, berättar Malin Malmsten.

Även Beredarprogrammet startar nu till hösten, och riktar sig till personer som är intresserade av att designa och utveckla framtidens elnät. I rollen som beredare arbetar man med att designa distributionsnätet och ansvarar för att den tekniska lösningen är genomförbar i verkligheten.

– Utbildningen pågår under två terminer där studenterna får ett unikt och företagsanpassat program där arbete varvas med teori. I och med antagningen till programmet får man per automatik en anställning och en fantastisk möjlighet att utvecklas hos oss på Vattenfall Services, avslutar Malin Malmsten.

Intresserad av att bli en framtida talang - läs mer här

 

Sista ansökningsdagar:

Teknikakademin – 16 mars

image - 2025-03-11T152752.237

Missa inte våra webbinarier

Anmäl dig något av våra kommande webbinarier och ta del av det senaste som är på gång inom energibranschen.

Relaterade artiklar